Inici » La pugna electoral: un panorama incert a Catalunya

La pugna electoral: un panorama incert a Catalunya

by PREMIUM.CAT

El PSC, favorit a les enquestes

El Partit Socialista de Catalunya (PSC) s’alça com el vencedor potencial a les properes eleccions catalanes, segons una enquesta recent del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). El PSC podria obtenir entre 40 i 47 escons, cosa que suposaria un creixement significatiu respecte als 33 que actualment posseeix al Parlament català.

ERC i Junts es disputen el segon lloc

La batalla pel segon lloc està disputada entre Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Junts per Catalunya (Junts). ERC comença la campanya amb un lleuger avantatge, amb una estimació d?entre 31 i 37 escons, mentre que Junts el segueix de prop amb una projecció d?entre 28 i 34 escons.

El PPC irromp amb força

El Partit Popular de Catalunya (PPC) experimenta un notable ascens a les enquestes, passant dels 3 escons actuals a una projecció d’entre 8 i 12. Aquest creixement podria situar-lo com la quarta força política al Parlament.

Altres partits en lliça

Vox perd terreny, amb una estimació d’entre 5 i 9 escons, cosa que podria suposar la pèrdua de fins a 6 escons respecte als actuals. La CUP també pateix un descens, amb una projecció d’entre 4 i 8 escons, davant dels 9 que té actualment. Els comuns (En Comú Podem) se situen en un rang de 3 a 6 escons, per sota dels 8 que posseeixen actualment.

Ciutadans (Cs) es queda fora del Parlament, amb una intenció de vot del 0,7%. Aliança Catalana, un nou partit d’extrema dreta, podria irrompre amb una estimació entre 0 i 2 escons.

La majoria independentista en perill

La majoria independentista, que actualment compta amb 74 escons al Parlament, es podria veure amenaçada a les properes eleccions. El CEO estima que aquesta majoria podria oscil·lar entre 63 i 81 escons, cosa que significa que podria necessitar el suport d’Aliança Catalana per superar el llindar dels 68 escons necessaris per a la majoria absoluta.

Transferència de vots

El PSC, Vox i Junts són els partits que presenten les taxes més altes de retenció de vots. El PPC i el PSC es beneficien del fort descens de Cs, mentre que el PSC també guanya votants dels comuns. ERC guanya votants de la CUP i se’ls traspassa a parts iguals amb Junts. Aliança Catalana es nodriria principalment de votants de Junts, mentre que Vox perdria votants en benefici del PPC.

Preferències de pactes postelectorals

Entre els votants socialistes, ERC és l?opció preferida per als pactes postelectorals, seguida dels comuns. El PSC és l?opció preferida pels votants dels comuns. Junts i la CUP s’estimen més un acord amb ERC, mentre que els votants d’ERC es divideixen entre Junts i el PSC. Els votants de Vox triarien el PP, i els votants del PP majoritàriament no volen triar cap partit per pactar. Els votants d’Aliança Catalana preferirien pactar amb Junts.

Indecisos

Entre els enquestats que encara no saben quin partit votaran, el 21% dubta entre el PSC i ERC, i el 20% entre ERC i Junts. L’enquesta es va realitzar entre l’11 i el 22 d’abril a 1.500 catalans amb dret a vot, per la qual cosa no recull l’impacte que hagi pogut tenir l’anunci sorpresa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de fer cinc dies per reflexionar sobre continuïtat en el càrrec.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00