Inici » La revolució de la Intel·ligència Artificial a la ciència

La revolució de la Intel·ligència Artificial a la ciència

by PREMIUM.CAT
un home de peu en una habitació amb una gran esfera al mig i un munt de servidors darrere d'ell, Andreas Gursky, traçat de raigs, renderització d'ordinador, art informàtic

El sorgiment de l’International Trillion Parameter Consortium

Aquesta setmana Barcelona es converteix en l’epicentre de la revolució de la Intel·ligència Artificial en la ciència amb el llançament europeu de l’International Trillion Parameter Consortium (TPC). Aquest consorci global de científics, format per més de 850 participants de més de 100 organitzacions de tot el món, té com a objectiu principal potenciar l’aplicació de la Intel·ligència Artificial a la investigació científica a través de la supercomputació.

El TPC s’ha format amb la idea de fer servir models fundacionals a gran escala per al descobriment científic. Aquests models fundacionals són xarxes neuronals que han revolucionat l’aprenentatge profund, un mètode de la intel·ligència artificial que processa dades de manera semblant al cervell humà. En lloc de desenvolupar la IA des de zero, els científics utilitzen aquests models fundacionals com a punt de partida per desenvolupar aplicacions noves de manera ràpida i rendible.

L’impacte dels models fundacionals a la ciència

Els models fundacionals canvien significativament el cicle de vida de l’aprenentatge profund. Tot i que desenvolupar un model fundacional des de zero pot ser costós, a llarg termini és més eficient utilitzar models ja entrenats per desenvolupar noves aplicacions d’aprenentatge profund. Això representa un desafiament per al progrés científic, ja que només unes quantes organitzacions tenen els recursos necessaris per construir models fundacionals a gran escala.

Per superar aquesta limitació, el TPC fomenta la col·laboració entre diferents institucions i equips de recerca. Comparteixen estratègies, arquitectures i conjunts de dades d’alta qualitat per construir conjuntament models de llenguatge grans (LLM) d’última generació. Aquests models de llenguatge són algoritmes d’aprenentatge profund capaços de fer una varietat de tasques de processament de llenguatge natural, com ara reconèixer, traduir, predir o generar text.

Desafiaments i oportunitats per a la IA a la ciència

El TPC s’enfronta a diversos desafiaments per impulsar la IA en la ciència. Aquests desafiaments inclouen el desenvolupament d’arquitectures de models escalables, estratègies de capacitació i organització de dades científiques i l’optimització de les biblioteques d’IA per a plataformes informàtiques d’exaescala. No obstant això, també es presenten importants oportunitats per accelerar els avenços científics a IA, especialment a través del poder predictiu dels models de llenguatge grans.

El llançament europeu del TPC a Barcelona reuneix líders de la indústria, investigadors i professionals destacats al camp de la IA i la ciència. Durant l’esdeveniment, es discutirà el potencial transformador de la IA Generativa en aplicacions cientificotècniques, així com la participació de les comunitats europees de recerca a IA, computació d’alt rendiment i ciències disciplinars.

El futur de la IA a la ciència

El TPC es troba en una fase de formació i el seu objectiu és continuar creixent i recolzant el desenvolupament professional dels experts a IA. A més, cerca reduir la duplicació d’esforços necessaris per accelerar els avenços científics a IA. Els models de llenguatge grans han esdevingut mètodes de referència en molts dominis científics i la seva adopció en diversos camps continua augmentant.

El TPC representa una fita important en la revolució de la Intel·ligència Artificial a la ciència. A través de la col·laboració i l’ús de la supercomputació, s’espera que aquest consorci impulsi descobriments científics i avenços tecnològics que beneficiïn la societat en conjunt.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00