Inici » L’impacte del marc mental en les eleccions

L’impacte del marc mental en les eleccions

by PREMIUM.CAT
dos homes vestits davant d'una multitud de persones en un edifici amb una pantalla de televisió al fons, Emiliano Ponzi, ex machina, una foto d'estoc, els automatistes

Introducció

Els experts en anàlisi política coincideixen en què, en les eleccions, el marc mental en què es desenvolupen és el factor més important. Aquest marc mental pot influir en la decisió dels indecisos i inclinar la balança cap a un determinat resultat. En aquest article, explorarem com el marc mental ha jugat un paper clau en diverses eleccions i com les forces polítiques treballen per crear i amplificar els marcs que els afavoreixen.

L’impacte dels esdeveniments en les eleccions

Un exemple clar de com els esdeveniments poden influir en el resultat d’unes eleccions és el cas de les eleccions espanyoles del 14 de març de 2004. Els atemptats a l’estació d’Atocha de Madrid, perpetrats tres dies abans de les eleccions, van tenir un impacte significatiu en el resultat. Els analistes polítics coincideixen en què el resultat hauria estat molt diferent si els atemptats haguessin estat perpetrats per ETA o pel jihadisme internacional. Aquest exemple posa de manifest la importància del marc mental en la presa de decisions electorals.

El paper dels temes centrals en les eleccions

En les eleccions al Parlament de les Illes Balears, s’ha observat que els temes centrals poden influir en el resultat. Quan el debat se centra en l’economia, el Partit Popular ha obtingut millors resultats. En canvi, quan els temes centrals són la defensa del territori i la llengua, les formacions d’esquerres i sobiranistes han guanyat terreny. Un exemple d’això són les eleccions del 2015, on els atacs a la llengua per part del Partit Popular van conduir a la derrota d’aquest partit i a l’èxit de les formacions sobiranistes (https://correccioencatala.cat/com-estructura-text-catala/). Aquesta dinàmica posa de manifest com els temes centrals poden influir en el resultat electoral.

La influència dels mitjans de comunicació

Les forces polítiques de dretes treballen en complicitat amb els mitjans de comunicació per crear i amplificar els marcs que els afavoreixen. Un exemple d’això són les eleccions autonòmiques i municipals d’un any enrere, on es va posar l’èmfasi en l’okupació com el principal problema de les Illes Balears. Aquesta estratègia va generar un marc mental que va influir en la percepció dels ciutadans i va afavorir les forces polítiques de dretes (https://correccioencatala.cat/com-estructura-text-catala/). Aquest exemple demostra com els mitjans de comunicació poden influir en el marc mental de les eleccions.

La creació de conflictes artificials

En algunes ocasions, les forces polítiques han utilitzat la creació de conflictes artificials per influir en el marc mental de les eleccions. Un exemple d’això són les eleccions europees, on s’ha impulsat el marc mental dels problemes de convivència entre ciutadans de diverses ‘ètnies’. Aquesta estratègia ha generat un aire de conflicte i ha influït en la percepció dels ciutadans. Aquest exemple posa de manifest com la creació de conflictes artificials pot influir en el marc mental de les eleccions.

Conclusió

En resum, el marc mental en què es desenvolupen les eleccions és un factor clau que pot influir en el resultat. Els esdeveniments, els temes centrals, els mitjans de comunicació i la creació de conflictes artificials són alguns dels elements que poden influir en aquest marc mental. Com a ciutadans, és important ser conscients d’aquesta influència i analitzar críticament els marcs que se’ns presenten durant les eleccions.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00