Inici » Policies espanyols de l’1-O demanen amnistia

Policies espanyols de l’1-O demanen amnistia

by PREMIUM.CAT
un grup d'agents de policia al voltant d'un home estirat sobre una taula d'una sala d'audiències amb altres persones al seu voltant, Carles Delclaux Is, pintura renaixentista, una pintura renaixentista, neoisme

Primers agents que demanen ser amnistiats

Ja hi ha els primers policies espanyols que van agredir votants l’1-O que demanen ser amnistiats, malgrat que els sindicats van negar que ho farien. 9 dels 51 agents processats per pegar i vexar votants en centres de Barcelona han demanat ser amnistiats al jutjat aquest dimecres, l’endemà que la llei d’amnistia del procés entrés en vigor. El titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, Francesc Miralles, és qui haurà de decidir si aplica la norma de l’oblit penal del procés als agents, dels quals la seva defensa insisteix que no van cometre cap delicte. La majoria de peticions d’amnistia són de polítics i d’activistes independentistes, que ja han demanat a diferents jutjats i tribunals que la seva persecució penal i comptable quedi arxivada, just hores després que la norma es publiqués al BOE.

Decisió del magistrat Francesc Miralles

El magistrat Francesc Miralles va deixar a un pas de judici els 51 policies en dues causes: a la primera hi ha 46 agents investigats per haver agredit ciutadans en una vintena d’escoles, i on s’inclouen aquests 9 agents que demanen l’amnistia, i en la segona hi ha 4 agents acusats d’haver rebentat l’ull dret a Roger Español amb una pilota de goma, i un cinquè per donar cops de porra a votants a l’escola Ramon Llull. Aquest cas està a la secció 2a de l’Audiència de Barcelona, que és qui resoldrà si aplica l’amnistia. Per ara, la Fiscalia ja ha demanat al tribunal que no s’han de jutjar els agents perquè “van complir el seu deure”, però que sí s’ha de jutjar Español per tirar-los una tanca. Irídia, que porta l’acusació de ciutadans i també l’acusació popular, ja ha expressat que no es pot amnistiar els policies de l’1-O.

Centres on van actuar els agents

Els 9 agents de la policia espanyola, que ara demanen l’extinció de la responsabilitat criminal, van actuar en sis centres: 4 a l’IES Pau Claris, un a l’escola Prosperitat, un al CEIP Àgora, un a l’escola Dolors Monserdà, un a l’escola Infant Jesús, un a l’escola Mediterrània. En aquesta darrera escola, el magistrat Miralles, que ha detallat les actuacions policials centre per centre, va certificar que “hi havia nombrosos ferits” per l’actuació violenta dels agents i fins i tot que van donar cops de porra al cap.

Argumentació de l’advocat dels policies

En l’escrit presentat al jutjat, l’advocat dels policies, Javier Aranda, sosté que els agents han de ser amnistiats perquè la seva actuació va ser legal i cap d’ells va ocasionar “actes de tortura i tractes inhumans o degradant”, actuació que la llei d’amnistia exclou per poder obtenir l’arxivament d’una causa penal. L’advocat argumenta que no hi ha cap impediment per tal que siguin amnistiats i que les acusacions populars no poden oposar-se a aquesta decisió.

Reaccions i recursos

Les acusacions populars d’Irídia, Òmnium Cultural i l’ANC presentaran recursos en contra de l’amnistia dels agents. L’Audiència de Barcelona haurà de resoldre aquests recursos i prendre una decisió final sobre l’amnistia. Irídia, que porta l’acusació de ciutadans i també l’acusació popular, ja ha expressat que no es pot amnistiar els policies de l’1-O.

Cap delicte ni acte degradant

L’advocat dels policies argumenta que la seva actuació no va ocasionar cap delicte ni acte degradant, i que no hi ha cap impediment legal per tal que siguin amnistiats. Segons l’advocat, la llei d’amnistia exclou els actes de tortura i tractes inhumans o degradants, i els agents no van cometre cap d’aquests actes. Les acusacions populars poden oposar-se a l’amnistia, però l’advocat sosté que no tenen fonament legal per fer-ho.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00