Les XII Jornades de Patrimoni del Bages analitzen la importància dels molins i els enginys hidràulics al territori
Aquest divendres comencen les XII Jornades de Patrimoni que cada any organitza el Centre d’Estudis del Bages. Aquest any, les jornades se centren en el paper històric dels molins, els enginys hidràulics i la cultura hidràulica al Bages al llarg del temps i en un context on la gestió de l’aigua es converteix en un tema clau per a l’aprofitament dels recursos naturals. Les jornades volen destacar la rellevància i l’estat actual d’aquest patrimoni, per donar-lo a conèixer i també per promoure l’autoestima i el coneixement de la pròpia història.
Així mateix, s’exposaran possibles línies de treball que puguin ajudar a conservar, estudiar i difondre aquest patrimoni com a bé col·lectiu, avui i en el futur.
Les jornades compten amb la participació de ponents experts en la matèria
Les jornades es desenvoluparan aquest divendres i dissabte, 26 i 27 de gener, a la Masia de Can Font de la Serra de Manresa, i comptaran amb la intervenció de ponents com Jaume Perarnau Llorens, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; Mireia Vila Cortina, historiadora i arqueòloga; Rosa Serra Rotés, historiadora; Lluís Virós Pujolà, doctor en economia (història econòmica); Albert Fàbrega Enfedaque, historiador; David Ferré Gispets, doctor en història, i Salvador Redó Martí, periodista i historiador.
El dissabte 3 de febrer es farà una visita guiada al molí de l’Alzina, a Castellbell i el Vilar
El dissabte 3 de febrer es farà una visita guiada al molí de l’Alzina, a Castellbell i el Vilar, a càrrec de membres del col·lectiu El Brogit. Aquesta visita permetrà conèixer de primera mà un dels molins més antics i ben conservats del Bages, que data del segle XII i que encara funciona amb l’energia hidràulica. El molí de l’Alzina és un exemple de la importància que van tenir els molins i els enginys hidràulics al territori, tant des del punt de vista econòmic com social i cultural.