Inici » Primera iniciativa al Congrés per donar resposta a les demandes de la pagesia

Primera iniciativa al Congrés per donar resposta a les demandes de la pagesia

by PREMIUM.CAT
un grupo de camiones conduciendo por una carretera junto a un bosque lleno de árboles y hierba a ambos lados de la carretera, Edi Rama, bordes contundentes, una fotografía de archivo, superplana

ERC presenta una moció al Congrés per donar resposta a les demandes del sector primari

Les protestes de la pagesia aquesta setmana comencen a tenir resultats. Aquest divendres, el partit ERC ha presentat una moció al Congrés perquè el govern espanyol adopti una sèrie de mesures urgents per donar resposta a les demandes del sector primari. L’objectiu és que aquestes mesures siguin debatudes a la comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Les demandes del sector primari

El grup republicà insta el govern a dur a terme les modificacions legislatives necessàries per flexibilitzar les exigències comunitàries de la Unió Europea en relació al sector primari. A més, demanen una modificació de la llei de la cadena alimentària per tenir en compte les demandes del sector.

Repartiment i distribució dels recursos de la PAC

ERC vol que es facin canvis legals per modificar els criteris de repartiment i distribució estatal dels recursos que venen de la Política Agrària Comuna (PAC). L’objectiu és prioritzar els petits i mitjans agricultors. També insten el govern espanyol a paralitzar la negociació d’acords de lliure comerç amb tercers països, aplicar un major control a les importacions i establir clàusules mirall en el comerç amb països de fora de la Unió Europea.

Protecció dels agricultors locals

L’objectiu de les mesures és protegir els agricultors locals i evitar que les importacions d’altres països afectin els preus. Els pagesos europeus consideren que els acords comercials amb tercers països són competència deslleial, ja que aquests països no compleixen les mateixes condicions exigides als membres de la Unió Europea. També reclamen una revisió dels tractats de comerç d’Europa amb tercers països.

Reunions i accions de la pagesia

La pagesia ha protagonitzat diverses mobilitzacions aquesta setmana. Després d’ocupar Barcelona amb tractors, els representants sindicals van ser rebuts a Palau pel Govern, que es va comprometre a una segona reunió per abordar les demandes. També es van reunir amb la presidenta del Parlament i amb representants de diversos grups parlamentaris. Algunes accions van ser realitzades per un grup reduït de pagesos que no formen part dels sindicats, però sí de la plataforma 6F.

You may also like

Primera iniciativa al Congrés per donar resposta a les demandes de la pagesia

by PREMIUM.CAT
un grupo de camiones conduciendo por una carretera junto a una ladera llena de bosques con árboles a ambos lados de la carretera, Andries Stock, ultra gran angular, una foto con cambio de inclinación, maximalismo

Introducció

Les protestes de la pagesia aquesta setmana comencen a tenir resultats. Aquest divendres, ERC ha presentat una moció al Congrés perquè el govern espanyol adopti una sèrie de mesures urgents per donar resposta a les demandes del sector primari, i perquè es debatin a la comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Les demandes del sector primari

El grup republicà insta el govern a dur a terme les modificacions legislatives necessàries per “flexibilitzar les exigències comunitàries de la Unió Europea”, tant des del punt de vista burocràtic com d’accés a les ajudes de la PAC per al petit i mitjà agricultor. L’excés de burocràcia és una de les principals demandes dels pagesos. També demanen modificar la llei de la cadena alimentària perquè tingui en compte les demandes del sector.

Repartiment i distribució dels recursos

ERC vol que es facin canvis legals per modificar els criteris de repartiment i distribució estatal dels recursos que venen de la PAC, perquè es prioritzi els petits i mitjans agricultors. Així mateix, també insta el govern espanyol a “paralitzar la negociació d’acord de lliure comerç amb tercers països”, aplicar un major control a les importacions i establir “clàusules mirall” en el comerç amb països de fora de la Unió Europea. Tot plegat, per protegir els agricultors locals i evitar que les importacions d’altres països afectin els preus.

Competència deslleial i assegurances agràries

El problema de fons d’aquests acords és que els pagesos europeus consideren que es tracten de competència deslleial, ja que hi ha països importadors que no compleixen les mateixes condicions exigides a les produccions dels que són membres de la Unió Europea. Tampoc se secunden, asseguren els pagesos europeus, les condicions del sistema de les assegurances agràries, ineficaces per a la protecció de les rendes de la pagesia. Reclamen que s’acabi amb aquests greuges.

Reunions i accions de la pagesia

La pagesia ha estat protagonista aquesta setmana per una sèrie de mobilitzacions. Dimecres, després d’ocupar Barcelona amb els seus tractors i traslladar d’aquesta manera el malestar del camp a la capital, representants sindicals van ser rebuts a Palau. El Govern es va comprometre a una segona reunió per abordar el detall de les demandes. Dijous es van reunir amb la presidenta del Parlament, Anna Erra, i amb representants de tots els grups parlamentaris excepte el PP i Vox. L’acció al Parlament la van dur a terme un grup reduït de pagesos, que no formen part dels sindicats, però sí de la plataforma 6F. Després de gairebé tres hores de reunió, van aconseguir que el PSC, ERC, Junts, CUP, comuns i Ciutadans signessin una proposta de resolució que recull les seves peticions.

Conclusió

La iniciativa d’ERC al Congrés és un primer pas per donar resposta a les demandes de la pagesia. Les mobilitzacions i les reunions han posat de manifest la importància d’atendre les necessitats del sector primari i prendre mesures per protegir els agricultors locals. Cal esperar a veure com es desenvolupen les discussions i si es prenen les accions necessàries per satisfer les demandes del sector.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00