Inici » Temperatures de rècord a Espanya per l’anticicló subtropical

Temperatures de rècord a Espanya per l’anticicló subtropical

by PREMIUM.CAT
una playa con algunos árboles y una masa de agua al fondo con un cielo azul y algunas nubes, Andor Basch, mapeo de tonos, una pintura mate, realismo mágico

Un fenomen meteorològic inusual portarà valors propis de la primavera al mes de gener

Si t’agrada el temps càlid, estàs d’enhorabona. Espanya viurà durant els propers dies una situació excepcional, amb temperatures que podrien superar els 30ºC en algunes zones del país. Aquesta anomalia es deu a l’arribada d’un potent anticicló subtropical, que provocarà un ambient estable, assolellat i molt suau per a aquesta època de l’any. Vols saber més sobre aquest fenomen meteorològic i les seves conseqüències? Segueix llegint i t’ho explicarem tot.

Què és un anticicló subtropical i per què afecta Espanya?

Un anticicló és una zona de l’atmosfera on la pressió és més alta que al seu voltant, i on l’aire descendeix des de les capes altes cap a les baixes. Això fa que el cel sigui clar i que no hi hagi precipitacions. Un anticicló subtropical és aquell que es forma a les latituds subtropicals, entre els 20 i els 40 graus, i que té una gran extensió i intensitat. Aquests anticiclons són els responsables del temps sec i càlid que caracteritza les zones desèrtiques com el Sàhara o l’Aràbia.

Normalment, els anticiclons subtropicals es mantenen a les seves regions d’origen, però de vegades poden desplaçar-se cap a altres latituds, com a conseqüència de les variacions dels vents i de les corrents marines. Això és el que passarà aquests dies, quan un anticicló subtropical es mogui des de l’Atlàntic cap a la Península Ibèrica, ocupant gran part de la troposfera, la capa de l’atmosfera on es produeix el temps.

Quines seran les temperatures i els rècords que es podrien batre?

L’anticicló subtropical portarà un augment considerable de les temperatures a Espanya, tant de dia com de nit. Segons ha informat Francisco Martín, expert de Meteored, es podrien assolir valors de rècord en algunes variables meteorològiques relacionades amb la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud) i el geopotencial a 500 hPa (uns 5.500 metres d’altitud). Aquestes variables indiquen el grau d’escalfament i d’estabilitat de l’aire, i són molt útils per a predir el temps.

Així, es preveu que a partir d’aquest dimecres, les temperatures màximes superin els 20 ºC a la major part d’Espanya, i que s’acostin o superin els 25 ºC al sud i al sud-est peninsular, així com a les Illes Canàries. Fins i tot, es podrien arribar als 28 o 30 ºC en punts concrets, com Almeria, Múrcia o València. Aquestes temperatures són molt superiors a les habituals per a un mes de gener, i podrien batre alguns rècords històrics. Per exemple, a Madrid, la temperatura més alta registrada en un mes de gener és de 19,8 ºC, el dia 8 de 2016. Aquest any, es podria superar aquesta marca.

A la nit, les temperatures també seran més altes del normal, però amb grans contrastos entre el dia i la nit, sobretot a les zones de l’interior peninsular. Això es deu a que amb el cel clar, l’aire es refreda més fàcilment. Així, podrien donar-se diferències de més de 15 ºC entre el dia i la nit en algunes localitats.

Quines altres conseqüències tindrà l’anticicló subtropical?

A més de les temperatures elevades, l’anticicló subtropical també tindrà altres efectes sobre el temps i el medi ambient. Per una banda, provocarà un temps estable i sense pluges, que agreujarà la situació de sequera que pateix gran part d’Espanya. Segons el darrer informe de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el 2023 va ser el segon any més sec des de 1965, amb una precipitació mitjana de 474 mm, un 26% per sota del valor normal. Aquesta falta d’aigua afecta els embassaments, els rius, els cultius i els ecosistemes.

Per altra banda, l’anticicló subtropical també provocarà un desglaç accelerat de la neu que va caure amb la borrasca ‘Juan’ a principis de mes. Aquesta borrasca va deixar gruixos de neu de més de 50 cm a moltes zones del centre i del nord peninsular, i va causar greus problemes de mobilitat i subministrament. Ara, amb les temperatures altes, la neu es fon ràpidament, augmentant el risc d’inundacions i allaus.

Fins quan durarà aquesta situació i què passarà després?

Segons les previsions de Meteored, l’anticicló subtropical es mantindrà sobre Espanya fins al diumenge, quan començarà a debilitar-se i a retirar-se cap a l’oest. A partir de llavors, es podria obrir la porta a l’entrada de masses d’aire més fredes i humides, que portarien un canvi de temps, amb baixada de les temperatures i possibles pluges. No obstant això, encara hi ha molta incertesa sobre l’evolució del temps a llarg termini, i caldrà estar atents a les actualitzacions dels models meteorològics.

Mentrestant, si vols gaudir del temps càlid i assolellat, aprofita aquests dies per sortir a passejar, fer esport o prendre alguna beguda refrescant. Però no t’oblidis de protegir-te del sol, beure aigua i abrigar-te bé a la nit. I recorda que encara estem en hivern, i que el temps pot canviar ràpidament. Per estar al dia de les previsions i els avisos meteorològics, confia en Bing, el teu assistent intel·ligent.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00