Un tribunal de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) ha decidit no adjudicar una plaça en aquest centre d’estudis després de suspendre a l’únic aspirant, que havia denunciat irregularitats durant el procés de selecció.
La prova oral, última part del procés de selecció, s’havia repetit tres vegades per ordre primer del Rectorat i després d’un jutjat madrileny, que van entendre que aquesta no s’ajustava a la normativa. Malgrat les repeticions i les denúncies de qui havia acabat sent l’únic candidat a la plaça, el resultat ha estat sempre el mateix: el professor que va evitar el favoritisme es queda sense la plaça.
Miguel Álvarez Peralta donava classes a la Universitat de Castella-la Manxa quan va decidir que volia tornar al seu Madrid natal.
Era 2020 i s’havia convocat una plaça, de contracte modest però fix, a la universitat on es va graduar, la Complutense. Però poc després de presentar-se va descobrir que el departament tenia una preferida per al procés. Van començar les pressions: missatges per WhatsApp, documents sostrets o intents de desqualificació que tenien com a objectiu que es retirés de la selecció i adjudicar la plaça a la bèstia ―com es coneix a la persona a qui el departament vol beneficiar―. Peralta no es va arronsar i va mantenir la seva candidatura. En la fase de valoració del currículum i els mèrits va treure unes dècimes més que la seva rival. També va aprovar l’entrevista posterior, però amb pitjor nota que ella.
Convençut que el seu perfil era més adequat al que es sol·licitava, Álvarez Peralta va denunciar les “trampes” que considerava que es cometien en una columna de infoLibre i va portar el cas a la televisió.
Amb aquesta pressió mediàtica de fons, la suposada preferida es va retirar. Quedava ell sol en el concurs, però això no significava que li donessin la plaça, com es va demostrar al repetir-se l’entrevista per ordre de la mateixa universitat: el tribunal va canviar els criteris d’avaluació per convertir la puntuació de 1,2 de la primera convocatòria en un 0,8. Com es calcula sobre un màxim de dos punts, la candidatura del professor denunciant quedava suspesa i el lloc buit.
Una entrevista repetida tres vegades
Álvarez Peralta va portar llavors el cas a la justícia ordinària, que va ordenar repetir l’entrevista una vegada més, aquesta vegada amb els criteris acords a la normativa. Aquesta tercera defensa tenia els mateixos barems que la primera, la que va aprovar, i fins i tot un tribunal diferent perquè un dels membres originals havia mort i un altre va ser inhabilitat per un defecte de forma. Va donar igual: el docent va obtenir un 0,7. Suspens una altra vegada.
Álvarez Peralta considera que la diferència de puntuació que finalment el deixa fora és “un càstig per haver denunciat públicament” la situació.
“És un avís als navegants: si t’atreveixes a denunciar patiràs dures conseqüències i costos econòmics, emocionals i professionals”, assegura Álvarez Peralta, qui considera que això llança un missatge per a “que la gent respecti els favoritismes”.
La Complutense no ha volgut entrar a valorar el cas, però sí ha explicat quin sol ser el procediment per a les places que queden buides.
Aquest encara no és el cas de la plaça en Ciències de la Informació; el professor va a reclamar per intentar una quarta repetició de l’entrevista o la inhabilitació del tribunal “pel seu comportament”. Si el Rectorat denega la seva petició, el procés quedaria definitivament tancat. En aquesta situació, la partida pressupostada quedaria disponible per a una possible nova convocatòria de la mateixa plaça o es destinaria a un altre centre, ja que el finançament no parteix dels departaments sinó que és general, expliquen a la UCM.
Entre tot aquest procés de reclamacions i denúncies, Álvarez Peralta va aconseguir tornar a la seva ciutat natal: treballa des de febrer de l’any passat a la Universitat Rei Joan Carles amb un contracte similar al que oferia la Complutense.
Està immers en un procés penal en el qual l’excap del departament convocant de la plaça l’acusa de danys a l’honor per publicar les captures de pantalla on pressiona al professor denunciant perquè es retiri del concurs. A més d’aquest judici pendent, el madrileny considera iniciar-ne un altre: està consultant amb advocats la possibilitat de demandar al tribunal de Ciències de la Informació per prevaricació.