Inici » La corrupció del PP i els testimonis que canvien de versió

La corrupció del PP i els testimonis que canvien de versió

by premium.cat
un grupo de personas con carteles y de pie entre una multitud de personas con carteles y de pie en círculo, Edi Rama, foto, una foto, les automatistes

Indignació al judici de la peça A del cas Taula

Com és possible que un testimoni essencial d’un cas de corrupció alteri la seva versió just quan ha de declarar al judici? Aquesta és la gran qüestió que ha generat la sorprenent retractació de Jesús Gordillo durant la vista oral de la peça A del cas Taula, que tracta sobre el presumpte finançament il·legal de les campanyes electorals del PP de València el 2007 i el 2011, en què va ser reelecta alcaldessa la morta Rita Barberá.

La impressió és fosca i resulta més escandalosa, si és possible, perquè no és el primer testimoni clau de la corrupció del PP valencià que realitza tan estrepitosa acció. Ho va fer Marcos Benavent, el ‘yonqui dels diners’, el maig del 2022, durant el judici de la peça separada J del mateix cas Taula. Benavent, que va fer els enregistraments que implicaven els acusats en què es va fonamentar la investigació de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, havia cooperat en aquesta investigació fins que en el seu testimoni va negar tot el que havia afirmat i va qüestionar la autenticitat de les cintes.

El ‘yonqui dels diners’, com es va denominar ell mateix quan col·laborava amb la justícia, no va poder impedir que li imposessin dues condemnes, una en aquest judici i una altra en un judici posterior. Tampoc va afavorir Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València, que també va resultar condemnat. La retractació apuntava a una altra causa, el cas Erial, en què està imputat l’expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana. Un cas que es va originar a partir del seu i l’inici del qual va qualificar en la nova versió de “muntatge contra Zaplana”.

Tot i que tant l’un com l’altre van passar anys sostenint una versió que, increïblement, al final han contradit, la diferència, molt rellevant, entre Benavent i Gordillo és que el segon no està processat i declarava com a testimoni. Segons la llei, el ‘yonqui dels diners’ tindria dret a mentir en la defensa. Gordillo no. Com explicava Lucas Marco a la seva crònica, l’exassessor de l’acusat Alfonso Grau quan aquest últim era vicealcalde de València, es va retractar de tot, li va atribuir la culpa a un difunt i va acusar la UCO de pressionar-lo, per alegria dels advocats de les defenses . El president del tribunal de la secció segona li va recordar diverses vegades la definició de fals testimoni davant la discrepància entre el que va declarar a la instrucció i el que afirmava a la sala.

Si la retractació de Benavent apuntava a Erial, la de Gordillo sembla adreçar-se al cas Azud, una altra trama de corrupció al voltant de l’Ajuntament del qual era alcaldessa Barberá en què, a més de l’empresari Jaime Febrer, entre els principals acusats hi ha el cunyat de la política difunta, José María Corbín, i les tres filles. La qüestió és que el que fos testimoni protegit ha canviat sobtadament de versió i no hi ha ningú que no trobi sospitós un fenomen tan notable.

La cruïlla del socialisme valencià

Cal veure que la direcció del PSOE aconsegueixi evitar que el proper congrés dels socialistes valencians es converteixi en una nova lluita de desgast, com les que es van produir en els llargs anys en què el PSPV va estar a l’oposició. Després d’ajornar la reunió diverses setmanes, finalment, l’executiva que encara lidera l’expresident de la Generalitat Valenciana Ximo Puig va convocar el conclave per als dies 23 i 24 de març a Benicàssim, tot i que la votació de les primàries serà el 25 de febrer.

Amb la ministra Diana Morant com a referent oficiós de la direcció federal, del president Pedro Sánchez i del mateix Ximo Puig, i les candidatures encara a les planes (encara que molt actives) dels secretaris provincials d’Alacant i de València, Alejandro Soler i Carlos Fernández Bielsa , respectivament, de moment, tots els escenaris són possibles en aquesta cruïlla del socialisme valencià el compte enrere del qual ja està activat.

Ja superem el milió

Les dades de certificació d’audiència del 2023 que s’han conegut aquests dies situen l’edició valenciana d’aquest mitjà amb més d’un milió d’usuaris únics al mes. El nombre de lectors i lectores del nostre medi manté una línia de creixement que ens convida a perseverar en el treball informatiu que fem.

El seguiment d’aquestes notícies es pot fer a la versió en valencià d’aquest mitjà, on es publiquen també col·laboracions de caràcter cultural i articles d’opinió. La podeu llegir aquí.

També ens pots seguir a Telegram o al canal de Whatsapp.

I si ens vols donar suport, fes-te sòcia o soci d’aquest mitjà en aquest enllaç.

Sobre aquest bloc

Les claus informatives de la setmana a la Comunitat Valenciana.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00