El panorama electoral a Galícia
A la recta final de la campanya per a les eleccions gallegues del 18 de febrer, l’última enquesta del Centre d’Estudis Sociològics (CIS) ofereix un panorama electoral en què el Partit Popular (PP) es troba a punt de perdre la majoria absoluta i l’esquerra té la possibilitat de formar un govern liderat per la líder del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Ana Pontón.
Segons l’estudi, s’estima que el PP serà la força més votada, amb el 42,2% dels vots, cosa que es traduiria entre 34 i 38 escons. Tot i això, això representa un fort descens en comparació dels 42 escons que van obtenir a les eleccions del 2020. La majoria absoluta al Parlament gallec es troba en 38 escons, per la qual cosa aquests resultats podrien donar lloc a un canvi històric a la Xunta , amb una força nacionalista i una dona al capdavant.
El BNG com a segona força política
El CIS pronostica que el BNG serà la segona força al Parlament gallec, amb el 33,4% dels vots i entre 24 i 31 escons. Aquests serien els millors resultats electorals a la història del partit, superant els 19 escons que tenen actualment. Per part seva, el Partit Socialista de Galícia (PSdeG), que actualment compta amb 14 diputats, obtindria entre nou i 14 escons, amb el 18,1% dels vots.
Altres forces polítiques en joc
El CIS també contempla la possibilitat de l’entrada de tres forces polítiques més al Parlament gallec. Per Sumar, s?obre la possibilitat d?obtenir entre zero i dos escons, amb un 2,8% dels vots. En el cas de Democràcia Ourensana, la formació liderada pel polèmic Gonzalo Pérez Jácome, s’estima que obtindria entre zero i un diputat.
Per primera vegada, el CIS també considera la possibilitat que VOX entri al Parlament de Galícia. S?estima que la ultradreta d?Abascal podria obtenir entre zero i un diputat, amb el 2,4% dels vots.
D’altra banda, Podem es mantindria fora del Parlament gallec, amb un pronòstic d’obtenir el 0,2% dels vots. Aquests resultats es basen en una enquesta feta entre el 5 i el 7 de febrer, durant els primers dies de la campanya electoral.
El panorama de les aliances polítiques
Els resultats del CIS mostren que les opcions d’esquerra podrien sumar el 54,3% dels vots a la Cambra gallega (incloent-hi BNG, PSdeG i Sumar), mentre que el PP i VOX reunirien el 44,6%.
Valoració dels candidats
L’enquesta també revela que Ana Pontón, líder del BNG, és la candidata més ben valorada, amb una nota de 5,89. Darrere seu hi ha Alfonso Rueda, candidat del PP, amb un índex de coneixement del 95% i una valoració de 5,29. Xosé Ramón Gómez Besteiro, candidat del PSdeG, obté una nota de 4,85, mentre que Marta Lois, de Sumar Galicia, en té un 4,06.
L’electorat indecís i temes d’interès
A sis dies de les eleccions, el 23,7% dels votants es declara indecís. Pel que fa als temes d’interès per a Galícia, el 34,2% considera que el BNG és el partit que s’hi ha centrat més, seguit pel PP amb un 29,3%.
Lleialtat dels votants
Pel que fa a la lleialtat dels votants, el 82% dels que van recolzar el BNG a les eleccions anteriors afirmen que mantindran el seu suport. Tot i això, dins dels votants del BNG, també hi ha un 6% que van votar el PP fa quatre anys i un 2,9% que van optar pel PSdeG en aquell moment. D’altra banda, el 80% dels votants del PP es mantenen fidels a aquesta opció, mentre que un 6% afirma haver votat el BNG a les eleccions anteriors i un 2,7% el PSdeG.
Pel que fa als votants de Galícia en Comú, l’aliança de Podem, Esquerda Unida i Anova, el seu vot es reparteix principalment entre el BNG (58%), Sumar (23%), el PSdeG (7%) i Podem (4, 4%).
Conclusió
L’últim CIS abans de les eleccions a Galícia mostra un panorama electoral on el PP es troba en risc de perdre la majoria absoluta i l’esquerra té la possibilitat de formar un govern liderat pel BNG. Aquests resultats podrien donar lloc a un canvi històric a la Xunta, amb una força nacionalista i una dona al capdavant. Tot i això, l’electorat indecís i les aliances polítiques seran determinants en el resultat final de les eleccions.