Inici » Aplicació de la Llei d’Amnistia pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Aplicació de la Llei d’Amnistia pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

by PREMIUM.CAT
un jutge assegut en un escriptori davant d'un micròfon i un micròfon davant seu hi ha un llibre, Bernat Sanjuan, ignacio fernandez rios, una escultura de marbre, neoplasticisme

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) inicia laplicació de la Llei dAmnistia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), presidit per Jesús María Barrientos, es converteix en el primer tribunal a implementar la llei d’amnistia, que recentment ha entrat en vigència. Aquesta mesura ha estat comunicada a la Fiscalia, acusacions i defenses, i ha sol·licitat que emetin la seva opinió sobre l’aplicabilitat d’aquesta norma en cinc casos específics relacionats amb la consulta del 9-N del 2014 i el referèndum de l’1-O del 2017. Segons la informació proporcionada pel gabinet de premsa del TSJC, s’ha establert un termini de 10 dies perquè les parts involucrades s’hi pronunciïn.

Casos que es veuran afectats

Els casos que es veuran afectats per aquesta mesura inclouen la causa del 9-N contra el president Artur Mas i les exconselleres Joan Ortega i Irene Rigau, així com la condemna al president Quim Torra per desobediència. També es contempla el cas de l?exalcalde d?Agramunt Bernat Solé, relacionat amb l?1-O, i el de l?exdiputat de la CUP Pau Juvillà. Tot i que algunes d’aquestes persones ja han complert condemna, s’espera que els tribunals decretin el seu sobreseïment, exoner-los de qualsevol responsabilitat, i fins i tot cancel·lant antecedents si escau, com si el procés penal no hagués tingut lloc.

Judici pendent per malversació

A més, el TSJC ha sol·licitat a les parts involucrades la seva opinió sobre el judici pendent per l’1-O als excàrrecs d’ERC Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga, que s’enfronten a penes de presó i d’inhabilitació. Aquest judici, que originalment estava programat per a una data propera, ha estat reprogramat recentment, i s’espera que l’aplicació de la llei d’amnistia tingui implicacions significatives en aquest cas.

Consideracions sobre la malversació

La llei d’amnistia estableix clarament que seran amnistiats els acusats de malversació que no s’hagin enriquit. Tot i això, la jurisprudència del Suprem indica que l’enriquiment es defineix com qualsevol acte il·lícit, i per als fiscals del Suprem, la malversació relacionada amb l’1-O no és amnistiable. Aquesta situació condicionarà les decisions tant del Tribunal Suprem com del TSJC, i s’espera que es facin consultes addicionals per aclarir aquest punt.

Consultes addicionals i possibles implicacions

Tant el Tribunal Suprem com el TSJC podrien fer consultes al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per determinar si el delicte de malversació pot ser considerat amnistiable. Aquesta situació podria congelar temporalment els processos judicials, incloent-hi el judici a Jové, Salvadó i Garriga, fins que s’obtingui una resposta definitiva. Les implicacions d‟aquestes consultes podrien tenir un impacte significatiu en el desenvolupament dels casos pendents.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00