Inici » Desafiaments dels Drets Lingüístics als Jutjats de Catalunya

Desafiaments dels Drets Lingüístics als Jutjats de Catalunya

by PREMIUM.CAT
un grup d'homes asseguts en una sala d'audiències amb papers davant d'ells i un jutge al mig, Avgust Černigoj, foto de pel·lícula, fotografia d'estoc, crítica institucional

Respecte als Drets Lingüístics

Als jutjats de Catalunya, s’enfronten desafiaments pel que fa al respecte dels drets lingüístics dels ciutadans. Tot i que l’Estatut reconeix el dret a ser notificat en llengua catalana, la majoria dels jutjats no respecta aquesta elecció lingüística.

Segons dades extretes de l’aplicació informàtica e-justicia.cat, l’any 2023 només el 8% dels ciutadans i intervinents en un òrgan judicial van escollir rebre notificacions en català, mentre que el 92% va preferir el castellà. Dels que van optar per relacionar-se amb els jutjats en català, només el 20% va rebre les resolucions en la llengua, deixant insatisfets el 80% restant.

Accions per Garantir el Compliment

Davant d’aquesta situació, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat impulsar quatre accions per garantir el compliment dels drets lingüístics. Aquestes accions inclouen recordar als jutges la seva responsabilitat en l’efectivitat d’aquests drets, promoure el compliment als òrgans judicials, activar mecanismes de control en la tramitació dels procediments i proposar la comprovació del nivell de compliment als serveis d’inspecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Professionals Qualificats i Formació

Tot i les dificultats, el Departament de Justícia assegura que la Justícia a Catalunya compta amb professionals qualificats per atendre en llengua catalana. Més de la meitat dels professionals de l’Administració de Justícia tenen acreditat un bon nivell de llengua catalana i s’han impulsat programes de formació jurídica per a jutges i fiscals.

Mesures per Promoure l’Ús del Català

Diverses mesures s’han proposat per fomentar l’ús del català a l’Administració de Justícia, incloent-hi beques per a llicenciats de Dret, classes de català per a magistrats, i el programa de foment del català al torn d’ofici. Tot i aquests esforços, el nombre d’actuacions en català al servei del torn d’ofici representa només el 5,72% del total.

Traducció jurídica i recursos lingüístics jurídics

La Generalitat ha assumit la traducció de més de 300 lleis l’any passat i s’han promogut recursos de llenguatge jurídic per facilitar l’ús del català a l’àmbit legal.

Desafiaments Arracades

Tot i aquests esforços, persisteixen desafiaments en el respecte i compliment dels drets lingüístics dels ciutadans als jutjats de Catalunya. És fonamental que jutges i lletrats de l’Administració de Justícia respectin i facin respectar l’opció lingüística del ciutadà per garantir-ne l’efectivitat.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00