Inici » Eleccions europees: més enllà dels partits polítics

Eleccions europees: més enllà dels partits polítics

by PREMIUM.CAT
una persona que sosté un diari amb una imatge d'un home amb vestit i un altre home amb vestit al davant, Avgust Černigoj, revista, una foto, premsa privada

Un enfocament més ampli

El títol d’aquesta notícia, a primera vista, sembla indicar el contrari, ja que les portades de diversos diaris presenten les eleccions europees com un duel entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, entre el PSOE i el PP, en clau espanyola. Aquesta narrativa simplista és la que es reflecteix en els titulars de La Vanguardia, El Periódico, La Razón i El Mundo d’aquest dissabte. No obstant això, aquesta visió estreta i partidista amaga les qüestions fonamentals i les confrontacions reals que es troben darrere d’aquestes eleccions.

El paper de l’extrema dreta

Un dels aspectes més rellevants d’aquestes eleccions europees és el paper que jugarà l’extrema dreta al Parlament Europeu. Sota la seva influència, es posen en qüestió els valors, les polítiques i les aliances que sustenten la Unió Europea. Aquests valors i polítiques estan fonamentats en les ideologies totalitàries que van causar la Segona Guerra Mundial i van tenir un cost humà i material enorme per a Europa. Derrotar aquestes ideologies va requerir el sacrifici de milions de persones i va deixar un rastre de destrucció i desplaçament massiu.

Els reptes de la Unió Europea

Les eleccions europees són més importants que mai, 45 anys després de les primeres. En les últimes dues dècades, la Unió Europea ha externalitzat moltes de les seves funcions, com la manufactura, la mà d’obra i el subministrament energètic. Això ha tingut conseqüències negatives, com la pèrdua de competitivitat i productivitat, el declivi industrial i les dificultats per afrontar els reptes tecnològics i digitals. A més, Rússia exerceix una influència cada vegada més gran sobre els països europeus, utilitzant el gas com a arma política i finançant moviments extremistes.

L’extremisme i la fragmentació

L’auge de l’extremisme està relacionat amb la sensació de deteriorament del projecte europeu, que és en gran part responsabilitat dels líders polítics, socials, empresarials, culturals i mediàtics actuals. Aquesta situació amenaça la cohesió dels governs, la eficàcia de les institucions i la viabilitat mateixa del projecte europeu. Per primera vegada, l’extremisme pot influir en la composició del Parlament Europeu i, indirectament, en l’elecció del president de la Comissió i en l’agenda legislativa.

La importància del vot

En aquest context, és crucial que els ciutadans de la Unió Europea exercisin el seu dret a votar. Més de 360 milions de persones en 27 països tenen l’oportunitat de triar els 720 membres del Parlament Europeu. És una oportunitat per expressar les seves opinions i influir en el futur de la Unió Europea. Malgrat la manca de debat sobre les qüestions europees durant la campanya electoral a Espanya, és important que els ciutadans estiguin informats i participin en aquest procés democràtic.

Conclusió

Les eleccions europees no es poden reduir a una simple confrontació entre partits polítics espanyols. És un moment clau per a Europa, en què s’enfronta a reptes importants i ha de prendre decisions fonamentals per al seu futur. És responsabilitat de tots els ciutadans de la Unió Europea participar en aquest procés i contribuir a la construcció d’un futur millor per a tots.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00