Inici » La llei d’amnistia del procés i la suspensió dels interrogatoris del president Puigdemont i el diputat Wagensberg

La llei d’amnistia del procés i la suspensió dels interrogatoris del president Puigdemont i el diputat Wagensberg

by PREMIUM.CAT
una dona amb vestit i ulleres asseguda a una sala de tribunals mirant cap al costat amb una mirada seriosa a la cara, Adrienn Henczné Deák, rutkowski, un retrat de personatges, els automatistes

La suspensió dels interrogatoris

La instructora del Tribunal Suprem del cas Tsunami Democràtic, Susana Polo, ha decidit suspendre els interrogatoris com a investigats de terrorisme del president a l’exili Carles Puigdemont i del diputat d’ERC Ruben Wagensberg. Aquesta decisió s’ha pres després de l’entrada en vigor de la llei d’amnistia, que ha donat 10 dies a les parts perquè diguin si els dos investigats poden ser amnistiats. La magistrada ha considerat oportú aturar la investigació fins a aclarir-ho.

El context dels interrogatoris

Els interrogatoris estaven programats per a la setmana que ve, del 17 al 21 de juny. Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg es troben a l’exili i la magistrada va oferir-los la possibilitat de declarar voluntàriament per videoconferència. No obstant això, la suspensió dels interrogatoris s’ha produït perquè la llei d’amnistia ha obert la possibilitat que els investigats siguin amnistiats. Cal destacar que Carles Puigdemont ja no és eurodiputat i, per tant, ja no té la protecció del Parlament Europeu per evitar ser interrogat.

Les reaccions i els recursos legals

En relació a aquesta decisió, l’advocat d’ERC Ruben Wagensberg, Andreu Van den Eynde, s’ha personat en el cas i ha presentat recursos legals per defensar la seva posició. D’altra banda, l’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, no ha considerat prioritària la seva personació en aquest moment. Cal destacar que Esquerra Republicana ja ha demanat l’amnistia per a 37 càrrecs, entre ells Ruben Wagensberg, i altres encausats del cas Tsunami a l’Audiència Nacional.

La videoconferència i les qüestions de seguretat

Ruben Wagensberg estava disposat a declarar per videoconferència des de Suïssa, on es troba exiliat. No obstant això, la magistrada del Tribunal Suprem no ha activat la comissió rogatòria internacional per permetre aquesta declaració, ja que la llei d’amnistia ha estat aprovada abans dels interrogatoris. A més, cal destacar que la policia espanyola ha intentat localitzar Carles Puigdemont, però la Interpol a França no ha aconseguit trobar-lo.

Les acusacions i les defenses

L’acusació exercida pels dos policies, representada pel penalista Josep Maria Fuster-Fabra, ha presentat un recurs contra la declaració per videoconferència. D’altra banda, l’advocat de Ruben Wagensberg, Andreu Van den Eynde, ha defensat que el seu client no ha comès cap delicte de terrorisme i ha demanat a la magistrada que li faciliti còpies originals del material informàtic comissat. També ha demanat que el Centre Nacional d’Intel·ligència aclareixi si ha investigat Tsunami, tal com consta en les autoritzacions del Tribunal Suprem al CNI per espiar amb el programari Pegasus al president Pere Aragonès.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00