Introducció
Fa aproximadament un any, l’Ajuntament de Sant Feliu va presentar una innovació econòmica amb l’objectiu de dinamitzar el comerç local: La Rosa, la primera moneda de la ciutat. Aquesta iniciativa va rebre una menció d’honor al “VI Concurso de Ideas Tecnológicas para el Comercio Minorista” de la Federación Española de Municipios y Provincias. L’objectiu principal d’aquesta moneda local és fomentar el comerç de la ciutat, establir relacions més estretes amb la ciutadania i impulsar l’activitat econòmica, tot fidelitzant la clientela.
Dades i resultats
Des de la seva creació el 27 de març de 2023, un total de 1434 persones han utilitzat La Rosa per realitzar transaccions comercials a Sant Feliu. Durant aquest any, s’han realitzat un total de 3990 transaccions amb un valor econòmic de compres de 136.090,43 €. Aquestes transaccions s’han realitzat exclusivament en comerços locals, ja que un 13% dels establiments comercials de la ciutat s’han adherit a aquesta iniciativa.
Adhesió de comerços locals
Actualment, hi ha un total de 101 establiments comercials adherits a La Rosa, representant un 13% dels establiments de la ciutat. Aquests establiments es troben en diferents barris i pertanyen als sectors de moda i complements, oci i cultura, serveis professionals, restauració, perruqueria i centres d’estètica, i alimentació.
Nous comerços i usuaris
Durant els primers mesos del 2024, s’han donat d’alta 9 nous establiments comercials i 217 persones en aquesta iniciativa. D’aquests nous usuaris, 204 han utilitzat La Rosa per realitzar alguna compra.
Campanyes de bonificació
Per continuar impulsant La Rosa, l’Ajuntament ha dut a terme dues campanyes de bonificació econòmica. Durant aquests períodes, es va oferir una bonificació addicional del 30% en Roses, amb un màxim de 100 euros per transacció. Aquestes campanyes han estat un èxit i s’espera que en els propers mesos es realitzi una tercera campanya coincidint amb les Festes de Primavera.
Moviments sense campanya de bonificació
Durant els períodes sense campanya de bonificació, s’ha observat que només el 9% dels moviments amb La Rosa es realitzen. Això demostra que les campanyes de bonificació són un factor clau per incentivar l’ús de la moneda local.
Conclusió
La Rosa ha demostrat ser una innovació econòmica efectiva per dinamitzar el comerç local de Sant Feliu. Amb un total de 3990 transaccions i un valor econòmic de compres de 136.090,43 € en només un any, aquesta moneda local ha aconseguit fidelitzar la clientela i establir relacions més estretes amb la ciutadania. Les campanyes de bonificació han estat clau per incentivar l’ús de La Rosa i es preveu que en els propers mesos es realitzi una nova campanya per continuar impulsant aquesta iniciativa.