Introducció
Un equip de científics de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) ha dut a terme una avaluació exhaustiva dels esculls de profunditat a La Gomera i Tenerife. Durant quinze dies, s’ha estudiat la presència, l’abundància i l’estat de conservació d’espècies estructurants, com ara corals i esponges, que conformen l’hàbitat 1170 (‘esculls’) en aquesta àrea.
Metodologia
El treball es va realitzar a bord del vaixell oceanogràfic Ramón Margalef, utilitzant vehicles submarins i càmeres remolcades per adquirir imatges i mostres selectives. Aquestes imatges i mostres serviran per avaluar la presència de coralls, esponges i altres espècies pròpies dels esculls.
Resultats
Tot i que encara falta analitzar en profunditat les dades obtingudes, s’han gravat imatges de comunitats d’especial interès per a la conservació, com ara els coralls negres, el corall groc i diverses espècies de gorgònies i esponges. Aquests resultats proporcionaran informació valuosa sobre la biodiversitat marina a la zona i ajudaran a la presa de decisions per a la seva protecció.
Importància de la conservació
Els esculls de profunditat són hàbitats sensibles i de gran importància ecològica. La Comissió Europea els ha identificat com a àrees a protegir a les seves Directives. Per tant, és fonamental avaluar-ne l’estat de conservació i prendre mesures per a la seva preservació a llarg termini.
Conclusions
L’avaluació realitzada per l’equip científic de l’IEO proporcionarà informació clau per a la conservació dels esculls de profunditat a La Gomera i Tenerife. Els resultats obtinguts permetran prendre decisions informades sobre la protecció d‟aquests hàbitats i contribuiran a la preservació de la biodiversitat marina a la zona.