El sindicat desconvoca les aturades indefinides després de sis hores de negociació amb el conseller de Salut
El sindicat Infermeres de Catalunya i el conseller de Salut, Manel Balcells, han signat aquest dijous a la tarda un acord que posa fi a la vaga indefinida que mantenia el col·lectiu des del 12 de desembre. Segons ha informat l’agència Europa Press, el pacte inclou millores organitzatives i professionals per a les infermeres, com un estudi de càrregues de treball i una taula bilateral cada dos mesos entre el departament i l’organització.
Fonts del sindicat han explicat que l’acord no és el que esperaven, però que és un primer pas i que han decidit desconvocar la vaga per donar un respir a la infermeria i a la ciutadania. No obstant això, han advertit que no els tremolarà el pols per tornar a mobilitzar-se si el Govern no compleix els compromisos adquirits.
Els punts clau de l’acord
Entre els aspectes que han acordat el sindicat i la conselleria hi ha el reconeixement de les infermeres com a figures vàlides per exercir com a caps de torn i de guàrdia, així com el dret a la desconnexió digital, amb la creació d’un codi de desconnexió digital el 2024.
També han pactat estudiar les necessitats reals de la flota de vehicles del territori i augmentar-la segons aquesta avaluació durant el primer semestre del 2024, per garantir la cartera de serveis de l’atenció domiciliària en l’atenció primària.
El motiu de la vaga
Infermeres de Catalunya, un sindicat sense representació a la mesa sectorial, va convocar la vaga indefinida en protesta pel tercer conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS), que va ser pactat entre el Departament de Salut i els sindicats Metges de Catalunya, CCOO, UGT i SATSE. CATAC, que també té dos representants a la mesa sindical, no el va subscriure.
El tercer conveni afecta uns 55.000 treballadors sanitaris de Catalunya i contempla una partida de 320 milions addicionals a l’any. El sindicat Infermeres de Catalunya considerava que el conveni no recollia les seves reivindicacions, com millores salarials i de la qualitat assistencial, i que no reconeixia la importància de la professió infermera.