Inici » La utilització de la Intel·ligència Artificial a Aragó per a la detecció de frau fiscal

La utilització de la Intel·ligència Artificial a Aragó per a la detecció de frau fiscal

by premium.cat

El Govern d’Aragó i la seva col·laboració amb el Institut Tecnològic d’Aragó per a la detecció de frau fiscal


El Govern d’Aragó, mitjançant la cooperació de la Direcció General de Tributs –dependenta del departament de Hisenda i Administració Pública- i l’Institut Tecnològic d’Aragó (ITAINNOVA), i fent ús dels avantatges que ofereix la Intel·ligència Artificial (IA), ha desenvolupat una eina digital de detecció efectiva del frau fiscal.


Un sistema creat per equips multidisciplinars


El sistema creat pels equips multidisciplinars de les dues àrees permet combinar les regles que combinen el Dret Tributari amb la darrera tecnologia desenvolupada en l’àmbit de la IA, donant lloc a un programa informàtic basat en el creuament de dades capaç de detectar possibles casos de frau fiscal.


Millora en la detecció i prevenció de frau fiscal


El projecte ha permès al Departament millorar la seva capacitat per detectar i prevenir frau fiscals. S’ha avançat en l’anàlisi automàtic de textos en escriptures i en la generació d’alertes més precises i fiables per detectar possibles irregularitats en transaccions de béns immobles i altres operacions subjectes a tributació.


Contribució de la Intel·ligència Artificial a la millora del sistema


La conceptualització i concreció dels termes o fets recollits en aquestes escriptures, així com la identificació dels possibles casos de frau gràcies a la IA, han permès el desenvolupament d’aquest mecanisme. Això hauria sigut impossible de crear sense la col·laboració dels experts en l’àmbit tributari i els tècnics informàtics de ITAINNOVA.


Aplicació de les últimes tecnologies en Intel·ligència Artificial


En aquest últim camp, s’ha posat èmfasi en la investigació de les últimes tecnologies en intel·ligència artificial, incloent tècniques d’aprenentatge profund i Models de Llenguatge de gran escala. Aquestes eines no només han permès comprendre de manera més profunda i precisa els documents legals com són les escriptures, per part de la màquina, sinó que també han demostrat ser fonamentals en la identificació de models i anomalies indicatives de frau.


Futur de la col·laboració i els seus resultats


Davant l’èxit de la col·laboració, per la qual s’han interessat algunes autonomies, es espera que la col·laboració continuï i, fins i tot, es expandeixi i perfeccioni, indiquen des de les dues àrees. Les Unitats Mixtes d’Innovació (UMIs) apleguen el treball de funcionaris del Govern d’Aragó i de ITAINNOVA en tecnologies com el big data i la Intel·ligència Artificial per a la digitalització de l’Administració.


La importància de la col·laboració entre el sector públic i la investigació tecnològica


“Aquesta iniciativa és un clar exemple de com la col·laboració entre el sector públic i la investigació tecnològica pot revertir en solucions innovadores i efectives per a reptes complexes”, afirma Esther Borao, directora de ITAINNOVA.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00