Inici » Una història d’amor prohibida durant el franquisme

Una història d’amor prohibida durant el franquisme

by PREMIUM.CAT
dues dones es besen en un carrer estret d'una ciutat amb edificis grocs i carrers empedrats a banda i banda, Eva Gonzalès, fotografia premiada, un cartell, art transgressor

Una història d’amor valenta i sensible

Fa vuit anys, durant una nit d’insomni, l’Àfrica Alonso (Barcelona, 1995) va llegir un titular que li canviaria la vida. Es tractava de la història d’amor entre la Isabel i la Carmen, dues mestres que es van enamorar durant el franquisme en un petit poble de València, anomenat Manuel, i les dificultats amb les quals es van trobar per viure la seva relació amb llibertat en una època en què l’homosexualitat estava prohibida. Alonso va decidir rescatar aquesta història, convertint-la en la seva primera obra teatral, que s’ha representat al teatre Condal de Barcelona sota el nom d’Una llum tímida, i ha esdevingut un musical d’èxit, fent gira per València i Madrid.

Un llibre que aprofundeix en la història

Àfrica Alonso, a més de dramaturga, és actriu, cantant i escriptora. Després de l’èxit de l’obra de teatre, va decidir plasmar aquesta història en un llibre homònim. En aquest llibre, Alonso aprofundeix en la història de la Isabel i la Carmen, parlant de les seves infàncies i ampliant l’univers dels seus personatges. És un retrat d’algú que no compleix la norma en un moment com la dictadura franquista a Espanya. El llibre és un homenatge a les mestres, aquests referents que tenim quan som criatures, que ens obren camí, que ens diuen ‘sí que pots’.

Una història que treu a la llum la memòria històrica

La història d’Una llum tímida és una història d’amor valenta, sensible i íntima. És una història que revela fets reals i acaricia l’ànima del lector. Aquesta història pretén trencar amb el silenci i reivindicar les vides de les lesbianes com el que són, formant part de la memòria històrica del nostre país. És un drama emocionant, dolorós i colpidor que ens transporta a una època en què l’amor entre dues dones estava prohibida. És un recordatori dels obstacles que aquestes dones van haver de superar per viure la seva història d’amor en un context i en un lloc on no era possible.

Una obra que emociona i fa reflexionar

L’obra de teatre Una llum tímida ha estat un èxit aclaparador, amb representacions al teatre Condal de Barcelona i gires per València i Madrid. El públic ha reaccionat de manera molt positiva, emocionant-se amb la història de la Isabel i la Carmen. Moltes persones s’han sentit identificades amb aquesta història d’amor prohibida i han reflexionat sobre els obstacles que encara es troben les persones LGTBIQ+ en la societat actual. L’obra ha aconseguit treure a la llum una part de la memòria històrica que sovint ha estat silenciada i ha obert els ulls a la realitat de les persones que van viure aquestes experiències.

Un documental que complementa la història

A més de l’obra de teatre i el llibre, s’ha realitzat un documental que aprofundeix en la història de la Isabel i la Carmen. Aquest documental ha estat gravat a Manuel i Catarroja, els llocs on van viure les protagonistes. En aquest documental, s’entrevisten exalumnes i excompanyes de les mestres, que expliquen com era l’època dels anys seixanta, setanta i vuitanta al País Valencià. Aquest documental és una manera de donar veu a les persones que van conèixer la Isabel i la Carmen i de mantenir viva la seva memòria.

Una història que no deixa indiferent

Una llum tímida és una història que no deixa indiferent. És un recordatori dels obstacles que les persones LGTBIQ+ han hagut de superar al llarg de la història i que encara avui en dia es troben amb prejudicis i discriminació. És una crida a la visibilitat i a la igualtat, i una manera de reconèixer i valorar les històries d’amor que han estat silenciades. Aquesta història ens emociona, ens fa reflexionar i ens recorda la importància de trencar amb el silenci i reivindicar la memòria històrica de les persones LGTBIQ+.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00