El Veredicte del Tribunal Europeu de Drets Humans
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha emès un avis destacat, afirmant que prendre una postura sobre la qüestió de l’amnistia en aquests moments seria considerat com ‘interferir en un procés democràtic’. La presidenta del tribunal, Síofra O’Leary, ha subratllat que un jutge no ha de pronunciar-se sobre un projecte de llei per evitar així interferències en el procés democràtic.
La Postura del TEDH
El TEDH, amb seu a Estrasburg, ha declinat expressar-se sobre la llei d’amnistia fins a la seva aprovació, argumentant la seva decisió en la no interferència en el procés legislatiu. No obstant això, O’Leary ha indicat que després de l’aprovació, el tribunal podria plantejar més interrogants a Espanya, en cas que es consideri necessari.
El Cas de l’1-O sobre la Taula del TEDH
El TEDH ha mantingut sobre la taula, durant més d’un any i mig, la condemna relacionada amb l’1-O, considerant-la d’alta rellevància en qüestions de drets humans. Actualment, espera les respostes d’Espanya a diverses qüestions plantejades sobre la interpretació del Tribunal Suprem en relació als delictes de sedició i malversació, així com el respecte als drets d’associació i expressió.
Seguiment de les Demandes dels Líders Independentistes
El TEDH segueix de prop les quinze denúncies dels líders independentistes, agrupades en categories que inclouen qüestions polítiques, condemnacions per sedició i malversació, i restriccions a la llibertat d’expressió. Aquest seguiment implica una atenció especial als canvis legislatius i les sol·licituds de revisió de les condemnes.
L’Anàlisi dels Recursos dels Expressos de l’1-O
Els nou expressos, enfrontats a condemnes del Tribunal Suprem, han presentat recursos individualment. Aquesta fase d’anàlisi del TEDH destaca les diverses qüestions plantejades a les autoritats espanyoles, incloent-hi la interpretació dels delictes de sedició i malversació, i la defensa dels drets fonamentals dels condemnats.
Les Qüestions Crucials del TEDH a Espanya
Entre les qüestions formulades pel TEDH destaquen la possible violació del dret a la defensa, la consistència de la sentència del Tribunal Suprem i la suposada interferència en els drets polítics dels condemnats. Aquesta fase d’avaluació preliminar de l’admissibilitat no implica la tramitació dels recursos, però indica el principi de l’anàlisi detallat dels mateixos.