Inici » La resistència al català de quatre restaurants amb estrella Michelin a Catalunya

La resistència al català de quatre restaurants amb estrella Michelin a Catalunya

by PREMIUM.CAT
Un grupo de personas en una cocina preparando comida en una mesa con utensilios y una cacerola con comida, Celia Fiennes, imagen promocional, una pintura renacentista, escuela de Barbizon.

Plataforma per la Llengua denuncia la falta de catalán en las webs de estos locales

Fa tres anys, l’entitat Plataforma per la Llengua va iniciar un estudi sobre la presència del català a les pàgines web dels restaurants guardonats amb l’estrella Michelin i va contactar amb aquells que no en tenien perquè l’incorporessin. Des de llavors, hi ha hagut molts avenços i molts ho han fet. De fet, l’any passat, dels 91 restaurants premiats a Catalunya, només sis no tenien el web en català, i dos ja l’han rectificat aquest any. Tot i això, n’hi ha quatre que es neguen a fer-ho, tot i estar a Catalunya. Tres són a Barcelona i un a Salou.

Els casos dels quatre restaurants que rebutgen el català

L’ONG del català ha publicat un fil a la xarxa social X, abans coneguda com a Twitter, on explica cada cas. El primer d’aquests quatre restaurants és l’Enoteca Paco Pérez i l’entitat se sorprèn que no tingui la web en català, ja que el Restaurant Miramar, que té el mateix xef, sí que en té. A més, destaca que l’Hotel Artes, on hi ha el restaurant, també té el web en català. “El cas de SUTO és peculiar”, comença l’entitat en defensa de la llengua per descriure el cas del segon restaurant que no vol incloure el català. El que passa en aquest cas és que aquest restaurant no té pàgina web, però Plataforma per la Llengua critica que “a Instagram, la seva ‘targeta’ de presentació, només utilitza el castellà”. Tot i això, assenyala que “des d’aquesta xarxa social sí que es pot accedir, en igualtat de condicions amb la resta d’idiomes, al menú en català”.

El tercer cas és a Salou i aquí l’ONG del català lamenta que “el castellà i l’anglès siguin l’idioma de l’estrella Michelin”. Aquest és el cas del restaurant Deliranto, que, segons l?entitat, segueix un any més sense incorporar la llengua pròpia del territori on opera a la web. Però el cas més curiós, segons la mateixa plataforma, és el de l’Escola d’Hostaleria Hofmann. “Com és possible que una Escola d’Hostaleria situada a Barcelona, ​​a més del Restaurant Hofmann, no inclogui el català com a llengua formativa i comercial malgrat rebre el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona?”, es pregunta. Així mateix, qüestiona que es pugui transmetre “l’estil tradicional i la cuina catalana” als alumnes i oferir un bon servei de restaurant “sense incorporar el català com a element comercial i formatiu”.

Dos restaurants es passen al català

Per altra banda, Plataforma per la Llengua celebra que aquest 2024 dos dels sis restaurants amb estrella Michelin que l’any passat no tenien la web en català ja ho han incorporat. Aquests dos locals són el Momentos, restaurant de l’hotel Mandarin Oriental, i l’Aleia, situat a la Casa Fuster. “La bona cuina també és aquella que s’integra al paisatge lingüístic del territori on opera”, ressalta l’entitat al fil.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00