Inici » Reforma del Finançament: Compensació a les comunitats autònomes

Reforma del Finançament: Compensació a les comunitats autònomes

by PREMIUM.CAT
una mujer sentada en un escritorio con una computadora portátil y un bolígrafo en la mano y un cuaderno en la otra, Daphne McClure, imagen promocional, una fotografía de archivo, escuela americana de barbizon

María Jesús Montero convoca les comunitats per abordar la reforma del finançament

El Ministeri d’Hisenda inicia el calendari per a la reforma del sistema de finançament i la correcció de les fal·lències del model vigent. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, té previst reunir-se amb els presidents autonòmics al febrer, amb l’objectiu d’arribar a un consens per millorar el finançament de les comunitats autònomes i les entitats locals. Insta els líders regionals a deixar de banda les postures extremes de cada territori, després de les pressions dels territoris menys afavorits.

Reclam de compensació pel infrafinançament

Durant la fira de turisme a Madrid, els presidents de la Comunitat Valenciana, Andalusia, Múrcia i Castella-la Manxa van expressar el seu descontentament i van exigir una compensació per la falta de fons de l’Estat. Van ressaltar la importància del fons d’anivellament i van reiterar la necessitat d’ajustar el deute com va acordar el PSOE amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez.

Suport a la reforma del sistema de finançament

María Jesús Montero convocarà els dirigents autonòmics per concretar la quitació d’una part del deute, d’acord amb allò pactat amb ERC. A més, sol·licita suport al PP per a la reforma del sistema, instant Alberto Núñez Feijóo a proposar estratègies per millorar el sistema de finançament autonòmic.

Reassignació justa de recursos per a les comunitats autònomes

La ministra d’Hisenda assegura que una reassignació justa de recursos no afectarà l’endeutament global del país i oferirà tranquil·litat als sectors d’inversió i finances. Així mateix, destaca el compromís del Govern per atorgar més autonomia financera a les comunitats, permetent tornar als mercats amb més marge d’actuació per finançar les seves competències.

Desafiaments i crítiques davant la proposta de compensació

Tot i el compromís expressat al Congrés, les declaracions prèvies de la ministra van generar controvèrsia. La sol·licitud d’un mecanisme que compensi els territoris fins a la reforma del sistema va ser rebutjada a la darrera trobada amb els consellers d’Hisenda. Aquesta proposta, continguda a l’acord amb Compromís-Sumar per a la investidura de Pedro Sánchez, no especifica el mecanisme, cosa que deixa oberta la possibilitat de continuar amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o altres transferències a les comunitats.

Crítiques i demandes de diàleg al Consell de Política Fiscal i Financera

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, critica la negativa del Govern de Pedro Sánchez a convocar una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, considerant-ho el lloc adequat per discutir el finançament. Alhora, ha recalcat el compromís del PP i els seus presidents autonòmics a ser útils per als espanyols, mentre ha assenyalat la manca de disposició del Govern per dialogar amb els líders regionals.

Pressions contínues dels presidents autonòmics

Els presidents autonòmics continuen pressionant, insistint en la necessitat de reformar finançament per garantir els serveis públics al mateix nivell que la resta de l’Estat. Les demandes de condonació de deute i compensació es mantenen, generant tensions tant dins del Congrés com a les comunitats autònomes.

En resum, la reforma del finançament i la compensació a les comunitats autònomes es perfilen com un tema central a l’agenda política, generant debats i consideracions tant a nivell nacional com regional. Les decisions preses durant els propers mesos tindran un impacte significatiu en l’autonomia financera de les regions i en la prestació de serveis públics fonamentals per als ciutadans.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00