Inici » Cuida’t: L’importància de l’exercici físic en la dona adulta

Cuida’t: L’importància de l’exercici físic en la dona adulta

by PREMIUM.CAT
una dona amb una samarreta blava corre amb les mans a les butxaques i mirant la càmera, Annabel Eyres, músculs facials, una foto d'estoc, superplana

Introducció

Aproximadament als 50 anys, les dones experimenten una sèrie de canvis fisiològics que afecten l’estructura musculoesquelètica. Aquests canvis estan relacionats principalment amb la disminució dels nivells d’estrògens durant la menopausa. De fet, alguns canvis ja comencen a aparèixer a partir dels 40 anys. A més dels símptomes coneguts, en aquesta etapa augmenta el risc de patir diverses malalties com l’osteoporosi, malalties cardiovasculars, malalties cròniques, càncer ginecològic, dolor articular, molèsties musculars, augment de pes i canvis d’estat d’ànim.

L’exercici físic com a eina de salut

L’exercici físic és una eina accessible i eficaç per reduir els riscos associats als canvis fisiològics de la menopausa. A més, millora l’estat de salut general. En el cas de les dones, és important centrar-se en l’entrenament de la força muscular.

L’exercici com a estil de vida

Durant l’etapa de la menopausa, les dones han d’integrar l’exercici físic com a part del seu estil de vida. És important que l’exercici sigui agradable i no competitiu, i que inclogui activitats aeròbiques i de baix impacte osteoarticular. L’objectiu és que l’exercici esdevingui una rutina diària i contribueixi a un envelliment saludable. Aquesta pràctica regular de l’exercici físic pot ajudar a prevenir malalties sistèmiques, com l’osteoporosi, millorar la postura corporal i augmentar la força muscular (https://correccioencatala.cat/com-estructura-text-catala/).

Característiques de l’exercici físic

L’exercici físic durant la menopausa ha de treballar tots els grups musculars, incloent-hi la musculatura postural i la de la base de la pelvis. És recomanable realitzar-lo com a mínim dos dies a la setmana, amb una intensitat entre el 70% i el 85%. També és important incloure activitats aeròbiques de tres a cinc dies per setmana, així com treballar la mobilitat articular i realitzar estiraments (https://correccioencatala.cat/com-estructura-text-catala/).

Adaptació de l’exercici a les necessitats individuals

En cas de tenir alguna patologia de base, és important adaptar l’exercici físic a les necessitats individuals. Per exemple, si hi ha incontinència urinària o osteoporosi, cal tenir en compte aquestes condicions i ajustar la intensitat i el tipus d’exercici. L’objectiu és realitzar l’exercici de manera segura i progressar en intensitat de forma gradual.

Conclusió

L’exercici físic és una eina essencial per a la salut de les dones durant la menopausa. Integrar l’exercici com a part de l’estil de vida pot ajudar a prevenir malalties i mantenir un sistema musculoesquelètic sa. És important adaptar l’exercici a les necessitats individuals i realitzar-lo de manera regular per obtenir els beneficis desitjats.

Referències

Borao, O. (fisioterapeuta de la Clínica Universitària). (sense data). Exercici físic en la dona adulta. Recuperat de [URL]

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00