La publicació oficial de la Llei d’Amnistia
Després de ser aprovada pel Congrés de Diputats el passat 30 de maig, la Llei d’Amnistia ha arribat a la seva fase final amb la seva publicació oficial al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Aquesta publicació és un pas essencial perquè la llei entri en vigor i els afectats puguin reclamar la seva aplicació immediata davant dels tribunals.
La publicació al BOE confereix a la llei la presumpció de legalitat, constitucionalitat i legitimitat, segons la Fiscalia. Això significa que la llei ha de ser aplicada o, com a mínim, valorada pels tribunals competents quan sigui instada.
Implicacions legals de la Llei d’Amnistia
Tant les defenses dels amnistiats com la Fiscalia han pres mesures per preparar-se per a l’aplicació de la llei. Les defenses han elaborat escrits per reclamar l’aplicació de la llei pels seus representats, mentre que la Fiscalia ha elaborat un llistat de causes penals i administratives per poder intervenir en els processos d’amnistia.
La Fiscalia General de l’Estat ha mantingut reunions amb els fiscals delegats a Catalunya, la fiscalia de l’Audiència Nacional, el Tribunal Constitucional i la fiscalia del Suprem per coordinar l’acció i establir criteris comuns en l’aplicació de la llei. Tot i això, la fiscalia no emetrà cap instrucció d’aplicació, a diferència de l’amnistia de 1977.
La entrada en vigor de la llei pot tenir implicacions polítiques importants, especialment en el context polític espanyol i català. El possible retorn del president Carles Puigdemont i d’altres exiliats podria veure’s facilitat per l’amnistia, ja que les ordres de detenció podrien ser aixecades. Això podria tenir repercussions en un futur debat d’investidura i en la situació política de Catalunya.
Conclusió
La publicació oficial de la Llei d’Amnistia al BOE marca un pas important en el seu camí cap a l’aplicació i les seves implicacions legals. Tant les defenses dels amnistiats com la Fiscalia s’han preparat per afrontar els processos d’amnistia i establir criteris comuns en la seva aplicació. A més, l’amnistia pot tenir conseqüències polítiques significatives en el context català i espanyol.