La situació excepcional de sequera i les restriccions
El context de sequera dels darrers mesos ha provocat l’aplicació de més restriccions en l’ús de l’aigua, com ara límits al consum i la prohibició de regar jardins o netejar carrers amb aigua potable. Aquesta situació ha portat a un canvi en el paisatge, amb llacs com el Palau Falguera i el Parc Nadal mostrant nivells baixos d’aigua i un canvi en la vegetació.
Reflexionant sobre el valor de l’aigua i les mines d’aigua
La situació excepcional de sequera ha posat de manifest la importància de l’aigua com a recurs escàs. Això ha generat una oportunitat per reflexionar sobre el valor de l’aigua, la seva relació amb el territori i la seva importància en l’agricultura, l’entorn natural i la vida quotidiana. Aquesta reflexió pot incloure qüestions com l’origen de l’aigua que arriba a les aixetes i els canvis en el subministrament d’aigua al llarg dels anys.
Explorant les mines d’aigua de Sant Feliu
Un equip format per Jaume Campos, Josep Menargues i Oriol Valls s’ha dedicat a explorar les mines d’aigua de Sant Feliu durant els últims tres anys. Aquestes mines, que en el passat van ser una font important d’aigua subterrània, han estat ignorades durant molt de temps i ara prenen rellevància en temps de sequera.
El treball d’exploració i divulgació
L’equip, format per professionals amb diverses àrees d’expertesa, s’ha dedicat a explorar les mines, recopilar informació i donar a conèixer aquest patrimoni hidràulic subterrani a la comunitat. A través de xerrades divulgatives i visites guiades, busquen conscienciar la població sobre la importància i el valor d’aquestes estructures.
Possibles usos actuals de les mines d’aigua
S’obre la possibilitat d’explorar nous usos per les mines d’aigua en un context de sequera, com ara l’aprofitament d’aigua per regar parcs i altres espais públics. Això planteja la qüestió de preservar aquest patrimoni i estudiar la seva viabilitat en l’actualitat.