Inici » Els castellanismes en la llengua catalana

Els castellanismes en la llengua catalana

by NOTIZIA.APP

Introducció

Recentment, he tingut l’oportunitat d’escoltar les opinions de Mònica Montserrat, una lingüista i professora universitària, sobre els castellanismes en la llengua catalana. Les seves paraules em van sorprendre i em van fer reflexionar sobre aquest tema tan controvertit.

Els castellanismes en context

Montserrat argumenta que en determinades circumstàncies, l’ús de castellanismes no és tan greu com s’ha dit anteriorment. Segons ella, quan s’utilitza un castellanisme de manera conscient i es fa evident que no és una paraula pròpia del català, aquesta circumstància no causa cap dany irreparable a la llengua. A més, l’ús de castellanismes pot aportar un sentit afegit, gràcia o proximitat al missatge que es vol transmetre.

La importància de la correcció lingüística

És important destacar que, tot i que el català té les seves normes i l’Institut d’Estudis Catalans vetlla per la seva fixació i evolució, és necessari parlar i escriure la llengua amb la màxima correcció i respectar les seves paraules, expressions i construccions sintàctiques pròpies. Aquesta és una pràctica vàlida per a qualsevol idioma.

El valor del castellanisme

No obstant això, Montserrat defensa que en certs casos, l’ús de castellanismes pot aportar un valor afegit al missatge. A través d’exemples de programes de TV3, la lingüista demostra com l’ús de castellanismes ha contribuït a l’èxit i l’impacte dels programes durant els 40 anys d’existència de la cadena. Aquests exemples posen de manifest com l’ús de castellanismes pot donar un toc d’humor, autenticitat o proximitat a les expressions utilitzades.

El context i l’acceptació social

És important tenir en compte que, en la majoria dels casos, l’ús de castellanismes es fa de manera conscient i tant l’emissor com el receptor del missatge en són plenament conscients. Aquest ús es dóna en un context col·loquial i informal, on l’acceptació d’aquestes expressions és més flexible. És en aquest sentit que Montserrat argumenta que no hi ha cap perill ni mal en aquesta pràctica.

Conclusió

En resum, tot i que és important parlar i escriure el català amb correcció i respectar les seves normes, l’ús de castellanismes en determinades circumstàncies pot aportar valor i enriquir el missatge. És una qüestió de context i acceptació social. Cal recordar que el català és una llengua viva i en constant evolució, i aquesta evolució inclou l’ús de paraules i expressions que provenen d’altres idiomes.

Jaume Pagès

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00