Inici » Escolaritzar a casa, una opció educativa amb avantatges i inconvenients

Escolaritzar a casa, una opció educativa amb avantatges i inconvenients

by PREMIUM.CAT

Una alternativa a l’escola tradicional

En plena època de preinscripció i matriculacions escolars, hi ha famílies que opten per un altre tipus d’educació: l’escola a casa. A Catalunya, hi ha un nombre indeterminat d’infants en edat d’escolarització obligatòria que no assisteixen a cap centre educatiu perquè pertanyen a famílies que han optat per aquesta alternativa.

L’escolarització a casa pot seguir dos models principals. Un d’ells és l’agrupació de diverses famílies per constituir nuclis de treball cooperatiu en un establiment alternatiu a l’escola ordinària. En aquest cas, els progenitors són freqüentment docents i qüestionen el model d’escola vigent, defensant una escola més vinculada amb la natura i on l’alumnat sigui protagonista del seu aprenentatge. L’altre model és el de famílies autònomes que deixen els infants a casa, amb un o els dos progenitors, per raons de la seva activitat laboral.

Avantatges i inconvenients

L’escola a casa té avantatges i inconvenients. D’una banda, ofereix l’atenció individualitzada i un ambient relaxat per a l’aprenentatge. També permet l’aprenentatge a partir de l’experimentació, que és més fàcil en grups petits. D’altra banda, les famílies han de ser conscients que han de treballar molt per suplir els especialistes en docència com són els mestres. A més, durant l’adolescència, hi ha una necessitat imperiosa de socialitzar entre iguals, i la falta d’aquesta interacció pot ser un problema. També és possible que les famílies centrin massa l’educació en àmbits que més interessin als infants, provocant llacunes en l’aprenentatge que es detecten quan l’alumne passa a l’escola ordinària.

La dicotomia legal

La llei d’Educació imposa l’escolarització obligatòria, però la Constitució reconeix el dret de les famílies a escollir el tipus d’ensenyament dels seus fills. Aquesta dicotomia i la manca de regulació clara fan que l’escola a casa estigui als llims de la legalitat.

La importància de la socialització

Durant l’adolescència, les necessitats socials són importants per al desenvolupament dels joves. La socialització amb iguals és fonamental per adquirir habilitats socials, treballar l’autoestima i l’autoconcepte. Si aquesta interacció no es produeix, pot ser un problema per als adolescents.

L’equilibri entre l’atenció individualitzada i l’aprenentatge general

Un altre aspecte a tenir en compte és que les famílies poden centrar massa l’educació en àmbits que més interessin als infants, deixant de banda altres àrees de coneixement. Això pot provocar llacunes en l’aprenentatge que es detecten quan l’alumne passa a l’escola ordinària.

La necessitat de regulació clara

La falta de regulació clara sobre l’escola a casa genera incertesa i dificulta la seva pràctica. És necessari establir un marc legal que defineixi els requisits i les garanties per a aquest tipus d’educació, assegurant que es compleixen els objectius educatius i es respecten els drets dels infants.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00