Inici » Situació de les quotes als centres educatius concertats de Catalunya

Situació de les quotes als centres educatius concertats de Catalunya

by PREMIUM.CAT

Quotes elevades i situació d’infrafinançament

Segons un informe d’EsadeEcPol, la majoria dels centres educatius concertats de Catalunya cobren quotes a les famílies, independentment del nivell de finançament. Aquestes quotes són les més elevades de tot l’estat espanyol. Un 52% dels centres cobra per compensar una situació d’infrafinançament, mentre que entre un 25% i un 33% ho fa per obtenir nivells de distinció o benefici econòmic. La quota mitjana a Catalunya és de 1.696 euros, mentre que la mitjana a l’Estat espanyol és de 936 euros.

Situació de finançament dels centres

L’estudi classifica els centres en tres grups: els centres en situació d’infrafinançament o al límit d’estar-ho, els centres amb nivells de finançament òptims i els centres amb sobrefinançament. El 52% dels centres concertats a Catalunya es troben en situació d’infrafinançament, mentre que entre un 25% i un 33% busquen obtenir nivells de distinció o benefici econòmic.

Quotes segons la mida del centre

L’estudi destaca que la mida del centre és un dels factors que determina les quotes. Els centres més grans tendeixen a cobrar quotes més elevades. Per exemple, entre el 76% i el 80% dels centres de menys de 100 alumnes cobren quotes, mentre que la totalitat dels centres amb més de 500 alumnes cobren quotes.

Quota mitjana a Catalunya

La quota mitjana que paguen les famílies a Catalunya a l’escola concertada és de 1.696 euros. Aquesta quota inclou el pagament per l’escolarització, donacions, ampliació d’horaris i preus del menjador escolar. No s’inclouen els alumnes que no paguen.

Situació a l’estat espanyol

A l’estat espanyol, hi ha un 32,6% de centres concertats gratuïts i la quota mitjana és de 936 euros. Els principals motius per cobrar aquestes quotes són finançar les despeses de serveis no concertats o per situacions d’infrafinançament.

Propostes per abordar la situació

Els impulsors de l’estudi proposen diverses mesures per abordar aquesta situació. Primer, suggereixen realitzar una anàlisi detallada del cost teòric de la plaça escolar en el sector públic i concertat. També demanen auditar les despeses no concertades, especialment en centres sense problemes de finançament que cobren quotes. A més, aposten per revisar el sistema de concerts per assegurar que els recursos es destinen adequadament als centres amb problemes de finançament. Finalment, creuen que s’ha de regular el cost del menjador escolar en els centres concertats per equiparar-lo als centres públics.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00